Szépségápolás

Információk

Leírás

Az ókori egyiptomiak életében nagyon fontos szerepet játszott a szépségápolás. A jellegzetes, prespektíva nélkül ábrázolt karcsú, nyúlánk alakok büszkék voltak szépségükre, ruháik alig takartak valamit pompás alakjukból.
A kozmetikumok ismerete és használata általáos. Olajokat, kenőcsöket használtak bőrük fiatalon tartásához. Udvari szokás a parókán viselt illatos balzsamkúp használata. Az arc, a test és a köröm festése bevett szokás volt. A fennmaradt szobrok, falfestmények legfeltűnőbb tanúsága a szemöldök és a szemhéj hangsúlyozása, ami kortól, nemtől, társadalmi rétegtől független. A szemöldök kiemelése és a szem kontúrozása kék vagy fekete színnel történt, a szemhéj kék vagy zöld árnyalatot kapott. A szem kikészítése nem csak a kor divatirányzatának tesz eleget, a szem egészségének megóvását is szolgálta. A fekete
szín legősibb alapanyaga a korom. A kék és a zöld színt  ásványok, drágakövek őrleményei adták, mint az azurit és  a lazurit. A vörös színt hennából és a bíborcsiga kopoltyú-váladékából nyerték. A Himalája vidékén őshonos inzenzív illatú spikenard eszencia az ókori Egyiptom kiváltságosainak luxusterméke. Parfüm és tömjén készült belőle illatosításra, de nyugtató hatása miatt az orvoslásban is használták.
A méz jótékony hatását sem csak a szépségápolásban alkalmazták, a kor antibiotikumának számított.