Ókori egyiptomi otthon lakberendezés

Korkép

Információk

Leírás

Az egyiptomi profán építészetből ugyan kevés maradt fenn, de a halottkultuszt szolgáló építményeknek köszönhetően, kitűnő állapotú leletanyag ad tájékoztatást a lakberendezésről. Minden bizonnyal az ókori egyiptomiaknak köszönhető az általános földön ülés és fekvés szokásának megváltoztatása, az első ülő- és fekvőbútorok feltalálásával. A racionális egyiptomi gondolkodás megteremtette a minden korra érvényes bútortíípusok alapformáit, amelyeken a leggazdagabban dekoráló korok sem tudtak változtatni. A leggondosabb kialakítást az ülőbútor nyerte. A kezdeti alacsony ülőkék , székek még a guggoló testtartáshoz igazodtak, ülőfelületüket növényi vagy bőrszíj fonadék képezte. Tetszetősebb volt a bőrüléses szék lábainak, kötéseinek és az ülőfelületnek a kidolgozása. A hajlított üléskeretre erősítették a bőranyagot, és a test formáját követő ülőfelületével a “funkcionális forma”  ősi példája. A magasrangúak díszülése adta minden későbbi támlás szék alapformáját. A kezdeti nyers formák később dekoratívabbá váltak: menetirányba állított állatlábak (bika, oroszlán) lesznek a széklábak, a trónszéken jelenik meg először a kartámla és figyelemre méltó egyes ülőbútorok  párnázása (megoldott technikai probléma a székváz és párnázat állandó szerkezeti kapcsolata). A székekhez hasonló elvek szerint alakították ki az ágyakat, pamlagokat. Az ágy vázát állatlábak tartják, a fekvőfelületet a vázra feszített bőrszíjpántok adják, amelyre párnákat helyeztek. Az alváshoz párnák helyett inkább nyaktámaszokat használtak, ezzel biztosítva a levegős fekvést és a díszes hajviselet kímélését. A nyugágy hordozható változatát fogantyúkkal látták el. Az egyiptomi háztartásban az ülő- és fekvőbútorok mellett nagy jelentőséggel bírt, a később is több funkciót ellátó láda (ülő, fekvő, tároló bútor). Méretében, megoldásában több változat maradt fenn: félre tolható íves fedéllel és nagy zárógombokkal, timpanonos vagy sík lefedéssel  egyaránt készültek, sokszor igen gazdag díszítéssel.
Az egyiptomi lakás szerényebb jelentőségű bútorai az asztalok és az állványok. Az étkezőasztal egy vagy két személyre méretezett, középlábas, kerek lappal ellátott könnyen mozgatható kisbútor. A munkaasztalok és asztalállványok szögletes formájúak, könnyű léces felépítésűek, igénytelen megformálással. A lakásfelszereléshez tartoztak még a pálmarostból készült fedeles kosarak, tartályok, gyékények és a különféle kerámia és üveg tárolóedények, valamint a fémből készült tükrök.
Összegzésként megállapíthatjuk, hogy az ókori egyiptomiak szinte minden előzmény nélkül alkották meg az egyes bútortípusok alapformáit, a fa természetes tulajdonságait figyelembe véve. Szerszámaik kezdetlegessége (gyalu, esztergályozás hiánya) gátat szabott tehetségüknek, ezért a díszítés sokszor szervetlen a szerkezeti résszel, inkább a technikai hibák elfedését szolgálja. A bútortípusok kis száma, és az állandósult formálódásmód ellenére itt találkozunk első ízben kialakult stílussal, amely az euópai formatörténet forrása.