Női viselet

Információk

Leírás

Az ókori egyiptomi nők viseletére vonatkozó ismereteink ellentmondásosak, tekintve, hogy az ábrázolások, és a sírokban ténylegesen megtalált ruhadarabok nagy része nem egyezik meg, illetve a megmaradt anyagok semmit nem árulnak el, hogyan redőzték, hajtották viselés közben. Mindezek ellenére megállapítható, hogy a női viselet keveset változott az idők folyamán, és az egyes társadalmi rétegek ruhatípusai, és azok szabásvonalai között nem sok különbség fedezhető fel. Eltérés inkább az alapanyagban, a díszítés minőségében és mennyiségében, valamint a viselt rétegek számosságában található. A ruhák különböző finomságú len, pamut, gyapjú alapanyagból készültek. A gazdagabb réteg által viselt áttetsző  anyagot “bisszosz-nak”, szövött ködnek, felhőnek nevezték. Az ókori egyiptomi nők általában hosszú ruhát hordtak, amely a mellet szabadon hagyva, a mell magasságától a boka felettig ért.

Az ókori államok közül a nők helyzete Egyiptomban kiemelkedően a legjobb. Elválhattak, pereskedhettek, örökölhettek, sőt önállóan uralkodhattak. Nitókrisz volt az Óbirodalom utolsó fáraója, a Középbirodalom uralkodóinak sorát is nő zárja, Hatsepszut az Újbirodalom legismertebb fáraói közé tartozik, s végül az ókori Egyiptom utolsó fáraója, a Ptolemaiosz dinasztiabeli VII. Kleopátra volt.

Az ábrázolásokon három ruhatípus jelenik meg. Az egyik a testhez simuló, hurkolt vagy fűzött “csőruha” (ilyen sírmellékletre eddig nem akadtak). Ezt a ruhát két változatban
rögzítették a testhez: egy szalaggal, a vállon átlósan átvetve, illetve szimmetrikusan, két szalaggal erősítve.
A szolgákat gyakran ábrázolják színes, geometrikus mintázatú csőruhában. A királynők ünnepi ruháját tollal díszítették. A menyasszonyok gyöngyös ruhát viseltek. A gyöngyszemeket vagy felvarrták a kelmére, vagy egybefűzve aggatták a ruha fölé. A pliszírozott lepelruha divatjával az egyszerű csőruha az istenek öltözéke maradt, talán ezzel is az örökkévalóságot szimbolizálva.

A Középbirodalom idején a nők egyenes ruháját felváltotta a redőzött lepelruha, amit maguk
köré tekertek, és övvel vagy csomóval rögzítettek.
A harmadik ruhatípus a zsák szabású, V alakú nyakkivágással készült ruha, a kalaszirisz, amely két anyaglap összevarrásával, és pliszírozásával öltött formát. Az alacsonyabb rétegből származók kalaszirisze rövidebb volt.
Az Újbirodalom korában már gyakran viseltek inget alsóruhaként, amelyet szíríai hatásra szegélyekkel díszítettek.
Hűvös időben sálat és köpenyt viseltek, kendőt csak előkelő nők köthettek a fejükre.
Az ókori egyiptomi viselet legjellegzetesebb kiegészítője a nagyméretű vállgallér. Ez nem csak dekoratív ékszer.
védte a felsőtestet az erős napsugárzástól.  Viselője társadalmi helyzetétől függően készülhetett textilből, bőrből, szárított virágból, nemesfémből.