Hippi

Stílusok + TE

Információk

Leírás

A divat demokratizálódik, megszűnik egy szűk vagyonos réteg privilégiumának lenni. A tradicionális párizsi divatházak elvesztik iránymutató szerepüket, a londoni ifjuság divatja lett a mérvadó.

Az évtized közepére a bizarr, a meghökkentő számított sikkesnek. Megszűnt az egységes divatkép, az egyéni stílus fontosabb volt, mint a divatosság. Az öltözködésben rövid időre háttérbe szorult a pénz, a fantázia, a kreativitás vált döntő tényezővé. Az Amerikából induló hippimozgalom ideológiája és öltözéke 1967-ben meghódította Nyugat-Európát. Az antidivat az évtized végére  a hippiviseletben teljesedett ki. A hippik nosztalgikus ócskaruhái a színek és a formák orgiája. A hippikülső nem a divattervezők, hanem az egyéniségek kreációja, mivel a ruhadarabok többsége bolhapiacokról származott. A hippidivat a stílusok minden fajtáját, formáját magába foglalta: indiai kaftán, Mao-kabát, afgán mellény, régi katonai uniformisok, fodros, csipkés,
ingek, hosszú, bő, többrétegű szoknyák, poncsók, kötött, horgolt darabok népviseleti elemek, hímzett farmerek, homlokpántok, rojtos bőr és vászon tarisznyák, magvakból, bőrből, fonalakból készített ékszerek.