2014/15 ősz-tél

Színtrend

Információk

Leírás

Színtrend 2014/15 ősz-tél
Színblokk: azoknak kedvez, akik nem szeretik, vagy alkatuknál fogva ódzkodnak a színes, mintás darabok viselésétől.
Pasztell: ebben a szezonban a rózsaszín és púder árnyalataiból választhatunk.
Szürke: egyáltalán nem lesz szürke!
Kockás: különböző színű és léptékű minták keverése. A domináns pléd kockás mellett az Esterházy kockás is maradt.
Barna: az etruszk vöröstől a sötét barnáig bármilyen árnyalata divatos.
Szürke+barna: a legkifinomultabb hideg-meleg kontraszt. Sosem lehet hivalkodó.
Vörös: a nyáron oly népszerű narancsvörös mellé a sötétebb tónusok is színre léptek.
Zöld: a neontól a fenyőig minden megtalálható, de a szezon színe a khaki.
Metall: nem kell napnyugtára várni! A tervezők nappali viseletbe illesztették ezeket a darabokat.
Fekete: az örök kitaszíthatatlan.

Barna
A barna keverék szín, a harmadlagos színek csoportjából. Pigmentekből narancssárga (vörös+sárga) és kék keverékéből állíthatjuk elő, vagy vörös és fekete elegyéből. Az előbbi a sárga összetevő miatt sárgásbarna jellegű, míg az utóbbi a fekete adaléktól sötét, gesztenyebarnás tónust kap.
A földből nyerhető barna színezéket ősidőktől használják az emberek. Ezek a földfestékek könnyen hozzáférhető, és viszonylag olcsó színezékek. A leggyakrabban használt barna földfestékek a sziénák és umbrák. A sziénák vas-oxid, az umbrák mangán-oxid tartalmuknak köszönhetik színüket. Mindegyik kalcinálható, az égetéssel gazdagabb, sötétebb tónust nyernek, ezeket égetett sziénának, égetett umbrának nevezik. A sziénák sárgás, világosabb árnyalatú, az umbrák sötét tónusú barnák.
Ma már, az ’50-es évek vegyiparának köszönhetően, a szintetikusan előállított barnák végtelen sokaságából választhatunk. A tervezők éltek a lehetőséggel, hiszen ebben a szezonban az okkerbe hajló sárgásbarnától, a legmélyebb feketés-barnáig terjed a színskála.
A barna nyugtató hatású szín, hiszen a föld színe mellett, a felséges aromájú pörkölt kávé, a bársonyos tónusú csokoládé, és számtalan illatos fűszer kellemes képzete társul hozzá. Így a barnák mindig meleg hatásúak, szelídek és semlegesek, önmagukban azonban unalmassá, öregessé, kopottassá válhatnak. Mivel a barnák semlegesek és minden vibrálástól mentesek, így jól társíthatók egymással, tónus színeikkel és más színekkel egyaránt. Ebben a szezonban a legjellemzőbb a barna és fekete színkombináció, a különböző színű barnák társítása, a tónusszínek alkalmazása, valamint önmaga pasztell árnyalatával történő elegáns kapcsolása. A barna természetes egyszerűséget, testi kényelmet, nyugalmat ad, hitelességet, megbízhatóságot sugároz. A barna színhez való erős vonzódás azonban jelezheti az alacsony önbecsülést, az egyén bizonytalanságát tehetsége kibontakoztatásában. Utalhat az otthon, a család, a biztonság utáni vágyra.
Az első vágáson a legjobb barna kockás darabok láthatók. Ackermann nem csak különböző léptékű mintákat használt, hanem még a minták futási irányát is változtatja. A Max Mara szettje remek példa a különböző színű barnák társítására.
Barna-fekete színkombinációk geometrikus és organikus mintákkal. Furstenberg különböző léptékű és tónusértékű mintákkal dolgozott. Castelbajac szettje a barna-fekete pozitív-negatív hatására épül. Az Acne Studios gesztenyebarna kabátja okkeres mintájú, amelyhez lilásbarna alapú szoknyát társított, amelynek pasztell árnyalata adja a csizma színét. Színképletként helytálló, statikailag ingatag megoldás. A Hermés összeállítása remek példa a különböző színű és tónusú barnák és szürkék társítására.
Kötött minden mennyiségben a dohány barnától a szürkésbarnáig.
Rusztikus hatású szettek a kényelem jegyében, az okkeres barnától a gesztenyebarnáig.

Barna+Szürke
A szezon legkifinomultabb színpárosa a barna-szürke különböző árnyalatainak társítása. Mint korábban láttuk, mindkét szín jól társítható önmaga árnyalataival, és más színekkel egyaránt. A barnához tartozó képzettársítások a szín földi jellegét, míg a szürkéhez tartozó asszociációk, mint köd, füst, a szín légies jellegét erősítik. Így e színpárt illethetnénk még az átlátszatlan-átlátszó, sűrű-híg, nehéz-könnyű jelzőkkel is. Ezen túl, a színeknek különböző „hőfokozatuk” van (persze, csak az emberi agyban), ami hideg vagy meleg jelleggel ruházza fel őket. Minden szín csak egy másik mellett nyeri el hideg vagy meleg voltát. Esetünkben, a barna-szürke színpárban, a barna a meleg, a szürke a hideg karakterű szín, így hideg-meleg ellentétpárt, azaz hideg-meleg színkontrasztot alkotnak. A hideg-meleg ellentétpár azonban, csak akkor érvényesül, ha nem tartalmaz egyidejűleg sötét-világos kontrasztot, azaz egyenlő világító erejű színeket kombinálunk. A példák jól mutatják, hogy a tervezők, az egészen világos, pasztell árnyalatoktól, a legsötétebb tónusokig terjedő színskálán mozogtak a szettek összeállításánál. A kreációk karakterét erősítik a változatos textúrájú felületek, és a hangsúlyos kiegészítők. Bármilyen tónusértékű barna-szürke ellentétpár barátságos, kifinomult megjelenést biztosít. Ez egy könnyen követhető irányvonal, csak arra kell figyelni, hogy az ellentétpár azon tagját kell az arc közelébe helyezni, amelyik harmonizál természetes színeinkkel.

Fehér
A fehér nem domináns színe a szezonnak, de gyönyörű, irányvonalat mutató darabokból meríthetünk ötletet. Kötött holmi minden mennyiségben. A tavaly előkerült garbóhoz kötött szoknyát és nadrágot társítottak. Visszatért a poncsó, és a sújtással záródó kabát. A nadrágok melegítő fazonúak, ejtett fenékrésszel, él nélkül vagy varrt éllel, bokában összehúzva, vagy kötött passzéval. A szőrme idén is elmaradhatatlan. Újra hódít a báránybőr rövidre nyírt és hosszú szőrű változata egyaránt.

Fekete
A fekete „nemszín”, minden fény és ezzel minden szín hiánya. Ahogy a fehér az abszolút tökéletességet, úgy a fekete az abszolút redukálást ábrázolja. A fekete az életet kifejező színek ellentéte, az élettelenség, a lemondás, vágytalanság, titokzatosság, nálunk a gyász és halál színe. Az őskáosz, a világűr szimbóluma. Számos hagyományban a fekete fogalma a gonosz erőkhöz kötődik. A kereszténységben a bűn és a pokol jelképe. A világtól, az élettől való elfordulást és alázatot is kifejezte, ezért választották egyes szerzetesrendek ruházatuk színéül.
Mivel a fekete színhez többnyire negatív asszociációk társulnak, ne viseljük gyerekek és idősek körében, valamint örömteli események alkalmával. Vitathatatlanul rideg, kemény szín, tiszteletet és erőt mutat, udvariasan távolságtartásra ösztönöz, mivel zárkózottságot sugall. A feketének súlya, tartása van, de optikailag kisebbnek mutat. A fekete társaságában minden szín hangsúlyosabb, elegánsabb lesz. A nappali fekete viselet lehet komoly és elegáns, de könnyen kaphat komor, depresszív felhangot és elegancia helyett utalhat ötlettelenségre. Mivel ez a szín csak nagyon keveseknek áll jól, lehetőleg ne kerüljön az arc közelébe.
Ebben a szezonban a tervezők nem törekedtek klasszikus, szigorú feketékre. Inkább csak komolykodók a játékos szabásvonalakkal, a puha hurkolt alapanyagokkal, kényelmes kiegészítőkkel. Még a hosszú nagyestélyik hagyományát is felrúgják az alkalmi kétrészesek.

Kockás
Különböző színű és léptékű minták társítása, nem hiszem, hogy bárkire az újdonság erejével hatna. A tavalyi kínálathoz képest (lentebb mutattam) ezek meglehetősen ötlet és anyag szegény darabok. Fantáziát megmozgató a Libertine és Marc Jacobs összeállítása, valamint a Tibi modern overallja az ódivatúnak tűnő Esterházy kockásból (következő tablón). Remélem, senkinek nem szegte kedvét a vérszegény kínálat. Bátran hagyatkozzunk saját kreativitásunkra. Amennyiben kevésnek érezzük, vegyük elő Lagerfeld tavalyi, Stuart ihletésű kollekcióját, amely az ötletek kifogyhatatlan tárháza „kockásra” (lentebb mutattam).

Metall
Arany, ezüst és irizáló csillogás ebben a szezonban is!
Az arany tiszta állapotban lágy, nyújtható fém (az így készült lemezt nevezik aranyfüstnek), alacsony kopásállósága miatt más fémekkel ötvözik. Az ötvözőelemek színe határozza meg az aranyötvözet tónusát. A rézzel (sárga, vörös) sárga, illetve rózsaszínes árnyalatú aranyat készítenek, a fehérarany ötvöző anyaga az ezüst, a nikkel, a cink és a palládium, színezüsttel zöldes árnyaltú, vassal kékes csillogású aranyszín nyerhető. Az ötvözet aranytartalmát a karát adja meg, pl. 18 karát 75% aranytartalmat jelent.
Az arany a nemesfémek királya, a kikristályosodott napfény, a gazdagság, a hatalom, a dicsőség, a halhatatlanság szimbóluma. Ezért évszázadokon keresztül próbálták megfejteni mesterséges előállításának titkát. Saját állítása szerint Johann F. Böttger 15 garast arannyá változtatott, amely bravúr révén nevét szárnyára kapta a hírnév. A pénzszűkében lévő I. Frigyes érdeklődését is felkeltette értékes alattvalója. A kétes egzisztenciájú alkimista azonban nem kért a legfelsőbb figyelemből, Szászországba menekült, és 1709-ben, ha az „aranycsinálás” nem is, de az európai  porcelángyártás feltalálása az ő nevéhez kötődik.
Napjainkban mesterséges aranyat talliumból, reaktorokban állítanak elő, ennek költsége azonban két nagyságrenddel meghaladja a bányászatét.
Az aranyhoz istenek, magukat gyakran istennek képzelő királyok, arany glóriával övezett, megdicsőült szentek, festmények mennyei birodalomra utaló arany háttere, mérhetetlen gazdagság és fényűzés képzete társul. Évezredek beidegződése, hogy az arany csak kivételezett kiváltságosok és különleges alkalmak színe.
Az arany mindenki számára életerőt és bőséget sugároz. Az arany kedvelése kifinomultságra, eleganciára, a környezet iránti igényességre utal. Erősíti az inspirációt, segíti a félelem leküzdését, támogató az anyagi bizonytalanságban. Itt az ideje a „metalloterápiának”. A szezon egyik legeredetibb irányvonala, a fémes csillogású textilek társítása a hideg évszak praktikus, meleg, gazdag textúrájú anyagaival. Akit sokkol, nem glamourral tölt el az ötlet, kisebb dózisban adagolja, mint kiegészítők vagy körömlakk, smink. Az alkalmazás egyszerű: az arany a megoldás, amelyet a sárga keres. Ragyogó napokat a fényszegény időszakra!

Ezüst
Az ezüst a védőenergiák szimbóluma, az őszinteség, a hűség kifejezője. Békét, harmóniát, nyugalmat sugall, az udvariasság és az előzékenység árnyalata. Észről, logikus gondolkodásról, pontosságról árulkodik. Hatásában ugyanaz, mint fent.

Színblokk
A tegnapi rendhagyó fehér „kitérő” után a színtrend-tabló sorrendjét követve mutatom a részleteket.
Mivel a színek intenzívebben hatnak, mint a formák vagy textúrák, ezért a harmonikus megjelenésnél meghatározó az előnyös színválasztás. Törekedjünk, hogy az arcunkat természetes színeinket kiemelő árnyalat keretezze. A színblokk alkalmazása kedvez a színes szetteket kedvelőknek, de a tónus színek hívei is „színt vihetnek” összeállításukba jelzés értékű alkalmazásával pl. Missoni, Rimondi. Ugyanezt a célt szolgálják a jól megválasztott kiegészítők pl. Marni, Balenciaga.  Az utóbbi a „kötött reneszánsz” élő példája a kabát nyomott mintájával.

Szürke
A tegnapi színblokk irányvonal a színek mennyiségi kontrasztjára épül, azaz két vagy több színfelület nagyságarányának egyensúlya. Akár tiszta színekkel, akár tört színekkel vagy ezek együttesével komponálunk, akkor teremtünk egyensúlyt, ha a felhasznált színek egyike sem tolakszik előrébb a másiknál. Ezek intenzitása kétségtelenül erősebb, mint a ma soron következő semleges szürke színé, amihez azonban szerintem érdemtelenül társítanak jellegtelenséget, egyformaságot, színtelenséget, szegénységet. A szürke színt nem csak a fehér-fekete keveréke adja, hanem minden komplementer színpár keveréke is szürkét eredményez. Ezek fehérrel való keverésével újabb színes szürkék jönnek létre. (A kifinomult, érzékeny lelkű emberek gyakran kedvelik ezeket a keverék tónusokat). Attól függően, hogy a keverék milyen arányban tartalmaz hideg vagy meleg színt, lehet a szürke hideg vagy meleg karakterű. Ebből a „sokszínűségéből” fakad kiváló társíthatósága akár a tört, akár a tiszta vagy a semleges színekkel. A divattervezők körében első volt a szürke ebben a szezonban, így több vágást is készítettem a meggyőzés reményében.

Vörös
A vörös a három alapszín egyike (elsődleges szín), a színekkel foglalkozó természettudományok, mint színelmélet, optika, e színre használt értéksemleges elnevezése. A fekete és a fehér után a leggyakrabban előforduló, és a legösztönzőbb szín. Melegséget, vitalitást, dinamizmust sugároz. Az éltető elem, a vér színe, így a szeretet, a szerelem, a szenvedély, a bátorság, a tetterő szimbóluma. Élettanilag serkentő hatású, csökkenti a fáradtság érzetet, támogatja az önbizalmat, növeli hőérzetünket. A vörös színhez tartozó negatív társítások: veszély, düh, háború, paráznaság.
A vörös színnek is vannak hideg, meleg és pasztell árnyalatai. A legismertebb hideg vörös árnyalatok: bíbor, karmazsin, kármin, gránát, burgundi vörös. A legismertebb meleg vörös árnyalatok: skarlát, cinóber, buzér, etruszk vörös. A vörös fehérrel kevert pasztell árnyalata a rózsaszín.
A vörös figyelemfelkeltő szín, ezért viselőjét mindig előtérbe helyezi. Erőteljes, energikus, ezért önbizalom fokozó hatású, de ne bízzuk magunkat a szín vitalitására. Ha nem vagyunk elég jó formában, akkor még nagyobb lesz a kontraszt saját enerváltságunk és az általunk viselt temperamentumos szín között. A teljes felületen történő viselésével legyünk óvatosak, mert a szín intenzitása exhibicionista, elnyomó agresszor benyomását keltheti.
Ebben a szezonban is fellelhetőek a narancsvörös árnyalatok, de a sötétebb tónusok a dominánsabbak. A klasszikus vörös-fekete elegáns kontrasztot ad, de ugyanezt tudja a reklámipar legnépszerűbb színpárja, a kék-vörös fekete kiegészítőkkel. A Gucci szettje a vörös hideg-meleg tónusainak egyvelege. Ezért is lehet lelkesülni (engem borzalommal tölt el, a cipő különösen). Tibi és Ricci összeállítása praktikus, hivalkodástól mentes (azért a garbó ujja figyelemre méltó).

Zöld
A zöld két elsődleges szín, a sárga és a kék keveréke, így a zöld a másodlagos színek csoportjába tartozik. Mint keverékszín integrálja a kék hűvös nyugalmát és a sárga ragyogó optimizmusát. Színkeverék lévén az összetevők arányának függvényében lehet meleg vagy hideg karakterű. A zöld színt is világosíthatjuk fehér hozzáadásával, amivel krémes tónusokat kapunk. Megtörhetjük feketével, ami sötét árnyalatot eredményez. A sárga feketével való törése igen hamar a színjelleg megváltozását eredményezi, azaz elveszti ragyogó, világos karakterét, és „beteg, mérgező” színné változik, amit a sárga összetevő arányában „örökít át” a zöldbe. Tehát a sárgászöld árnyalatok „hajlamosak” a színjelleg megváltozására, míg a sötétek modulálhatóbbak feketével keverve.
Ebben a szezonban ezek a „beteg zöldek” a trendszínek vezető árnyalatai. Remélem, a színkeverés fortélyai senkit nem tántorított el! Ezek a tört színek ugyanúgy hordozzák a zöld nyugtató, csendes, békés, friss tulajdonságait. A zöld szín kedvelői vonzódnak a természethez és a természetes dolgokhoz, környezettudatos szemlélet jellemzi őket. A zöld az emberi szem számára a legpihentetőbb szín. Állandóságot, őszinteséget és állóképességet sugalmaz. Mivel belesimul környezetébe, észrevétlenné válhatunk benne. A túl sok zöld tompultságot okozhat, nem enged a figyelem középpontjába kerülni mélyenszántó gondolatokkal sem.