Stílusok + Te

4 stílusok nyitó

Stílus

A stílus belülről fakad, önismereti munka eredménye. Ki vagyok, milyen alkati adottságim vannak, miben érzem jól magam, milyen az életformám, ezt magam tudom meghatározni. Ezen lényegi dolgokban az aktuális divatirányzatok semmilyen változást nem generálnak, hiszen életmódom, személyiségem, fizikumom ellenáll a divat szezononkénti szorításának. Ennek fényében tekintsünk kritikus szemmel az egymást követő trendekre.

A divattervezők számtalan témát használnak inspirációként egy-egy szezonban, ezáltal megszűnt az egységes divatkép. Az ihletadó témák adta árudömpingből – mint pl. Edward-kor, Edie Sedgwick, globális felmelegedés vagy akármi – csak a személyiségünket tükröző, alkati adottságainkat előnyösen formázó, életstílusunk kényelmi funkcióit maradéktalanul biztosító darabokkal frissítsük ruhatárunkat.

A példáknál maradva, ha a minimál elkötelezett hívei vagyunk, akkor nyugodtan kihagyhatjuk az Edward-kort idéző, magasan záródó, sok gombos, csipkés, fodros, sonka ujjú blúzokat vagy a Sedgwick sugallta giga méretű fülbevalókat. A trendek szolgalelkű követése önállótlan, kiforratlan személyiségre vall. Minél dominánsabb a szezonális karaktere a ruhának vagy kiegészítőnek, annál hamarabb nevetség tárgyát képezi a későbbiekben.  Ezért praktikusabb meglévő ruhatárunkkal kompatibilis, annak stílusát erősítő, variálhatóságát növelő darabok vásárlásával aktualizálni gardróbunkat, mint elfekvő készleteink enyésztőjét gyarapítani.

Látszólag ezen alapvetések ellen szól, ha azt mondom, hogy  minimál rajongóként is bátran invesztálj Edward-kori blúzba! Amennyiben pl. próbababán vagy képkeretbe helyezve a látványa, jártadban-keltedben örömet okoz (esetleg oldja otthonodban a mértani geometria egyhangúságát), akkor jó befektetés. Tehát nem bűn elcsábulni olyan daraboknak, amelyek birtoklása örömforrás (ez nem azonos a szerzés örömével, amit általában gyorsan megbánás követ).

Önjáró személyiségre vall, ha felismerjük, mi az, ami funkcionálisan nem megfelelő, ellenben magas esztétikai értékkel rendelkezik számunkra, ezek viselésétől azonban magabiztosan el tudunk határolódni.

Remélem, a menüpont képanyaga segít csapást vágni a stílusok útvesztőjében és megtalálni  azokat az irányzatokat, amelyek biztosítják az életformádnak megfelelő mozgásszabadságot és környezeted felé hitelesen kommunikálja sokszínű egyéniséged.